Оригинални произведения на изкуството от дуото улични художници LeDiesis - Авторско

...
Оригинални произведения на изкуството от дуото улични художници LeDiesis - Авторско
Коментари Харесай

„Мир, моля“: Как европейските улични артисти реагират на войната Израел-Хамас

 Оригинално произведение на изкуството от дуо улични актьори LeDiesis Оригинални творби на изкуството от дуото улични художници LeDiesis - Авторско право LeDiesis 2023 От Андреа Карло Публикувана на 04/11/2023 - 08:15 Споделете тази публикация  Бутон за затваряне  facebook Фейсбук  facebook  twitter Twitter  twitter  flipboard Flipboard  flipboard  изпрати Изпрати  изпрати  reddit Reddit  reddit  messenger Messenger  messenger  linkedin Linkedin  linkedin  vk VK <им src= " https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg " width= " 48 " height= " 48 " alt= " vk " class= " u-show-for-medium " loading= " lazy " fetchpriority= " low " >

От фрески и мозайки до цифрови картини и политически плакати, Euronews Culture преглежда по какъв начин уличните художници в цяла Европа реагират на войната сред Израел и Хамас.

РЕКЛАМА

Войната и спорът постоянно обезпечават гориво за може би най-мощните форми на художествено въображение, помислете за „ Герника “ на Пикасо или „ Свободата, водеща хората “ на Делакроа или поезията на Уилфред Оуен.

Продължаващата борба сред израелци и палестинци и невижданата кървава борба в този момент сред Израел и Хамас също оставя отпечатък върху, дружно със сърцата и мозъците.

Самата Европа е дом на някои от най-откровените улични художници в света, от английския културен исполин Банкси до изключителния италиански стенописец Блу, и те постоянно са привличали вниманието към палестинско-израелския спор посредством своите творби на изкуството.

И по този начин, по какъв начин европейските улични актьори разясняват последната ескалация на боевете? Euronews Culture преглежда някои образци от целия континент.

1. „ Another World is Possible “ (Лондон, Обединеното кралство)

Малцина могат да накарат света да реагира – и да държат медиите в задушаване – тъкмо до степента на собствения fant terrible в света на изкуството, Банкси. < /p>

Не е изненадващо, че когато при започване на октомври на стена на Edgware Road в Лондон се появи стенна живопис, наподобяващ на Банкси, самото споменаване на името (или псевдонима) на художника провокира бурна преса и гъмжащи почитатели.

Стенописът демонстрира трима индивида, които теглят роботизирана ръка с въжета, съпроводен от изписаното със спрей изказване „ Друг свят е вероятен “.

Стилът е безпогрешно бански. Но дали самият неосезаем художник от Бристол стои зад новото създание? И дали това е отпратка към израелско-палестинската война или по-скоро коментар за пълзящото въздействие на изкуствения разсъдък и технологиите в обществото?

Никой не знае сигурно, защото Банкси към момента не е дал отговор. Като се има поради моментът на основаване на творбата и личният дълготраен интерес на художника към палестинско-израелския спор, към неотдавнашното повишаване на враждебните дейности, виждайки го като коментар за „ сегашния международен ред “.

Тъй като смисъла на изкуството, сходно на хубостта, е в очите на наблюдаващия, ние ще запазим този тайнствен стенна живопис в нашия лист до второ разпореждане.

2. „ #ResistTheOccupation “ (Неапол, Италия)

Награденият фотограф и художник Едуардо Касталдо към този момент си сътвори име като ревнив покровител на палестинската идея, употребявайки своите творби на изкуството, с цел да увеличи осведомеността за тежкото състояние на тези, които живеят в Газа и Западния бряг.

Следователно на 46-годишния неаполитански деятел му лиши малко време, с цел да притегли креативните си запаси към борбата сред Израел и Хамас.

Последно месец Касталдо преработи реклама на Nike „ Просто го направи “ в пропалестински афиш, озаглавен #ResistTheOccupation. Баскетболистът ДеМар ДеРозан беше трансфорат в палестински махленски войник, до момента в който баскетболната му топка беше боядисана и превърната в коктейл Молотов.

Спорната работа на Касталдо обаче беше прекратена, откакто органите на реда се намесиха и го водиха в локално полицейско ръководство.Италианският художник твърди, че е бил подложен на четири часа разпит и санкциониран с 400 евро.

Касталдо разгласява видеото в своя Instagram, дружно с изказване, критикуващо израелските дейности.

3. „ God's land grab “ (Берген, Норвегия)

Един бърз взор към стенописа на норвежкия махленски художник AFK няма незабавно да провокира облици на разкъсван от война Близък изток. Деликатно, флорално произведение, нарисувано върху неокласическа врата в центъра на Берген (портата на Фосвинкелс), наподобява лишено от каквито и да било крещящи политически конотации.

И въпреки всичко по-внимателно вглеждане разкрива скрити по-мрачни нюанси. Бодлива тел, натрошени бетонни плочи и черепи рисуват картина на страдалчество и опустошаване. Боята капе от нахалните бели лилии – стенописът на AFK плаче, показване както на изгубената непорочност, по този начин и на прераждането след вълнението.

„ God's land grab “, AFK е въодушевен от работата на Габор Мате, Унгарско-канадски експерт по контузии и оживял от Холокоста.

РЕКЛАМА

AFK сътвори стенописа в края на 2022 година, само че го промени в обществените си медии в отговор на спора.

В обява в Instagram художникът даде обстоен размисъл за последните събития в Израел и Газа.

„ Мислите ми са със засегнатите фамилии и сърцето ме боли за почтени хора, убити в този спор “, съобщи той. „ Историческите и днешните сложности акцентират нуждата от открит и оправдателен разговор, предпочитание за схващане на корените на спора и задълбочено схващане на ролята, която психологичното здраве играе при оформянето на нашия самостоятелен и групов свят. “

AFK (акроним за „ Далеч от [the] Keyboard “) е норвежки шаблонист и ваятел, деен от 2013 година в разнообразни европейски страни. Страстен покровител на създателя на Wikileaks Джулиан Асанж, работата му е надълбоко политическа по природа и е разпознаваема със своите ярки облици, техническо майсторство и мощно потребление на розови и лилави нюанси.

4. „ Мир, апелирам “ (онлайн)

Малко момиче, увито в палестинско знаме, стои пред напукана стена, върху която е надраскана думата „ Мир “. Изправяйки се на пръсти, тя прибавя „ L “ и „ S “, трансформирайки думата в „ Моля “.

РЕКЛАМА

Това е прочувствено изображение, което безспорно би привлякло вниманието на всеки минувач.

И въпреки всичко не може да бъде открит на нито една улица. По-скоро това е форма на цифрово улично изкуство, най-новото създание на основания в Рим италиански художник Дидо - и към този момент притегли забележителен интерес в обществените медии.

Бъдещият художник основава подправена улица изкуство, което по-късно разгласява в профила си в Instagram. Въпреки че доста от картините му не са очевидно политически, той вмъква избрани обществени тематики в работата си, от кл.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР